Sinhrona replikacija

 Sinhrona replikacija je proces automatskog kopiranja podataka u realnom vremenu sa primarne lokacije na sekundarnu lokaciju. To znači da se promene koje se dese na primarnoj lokaciji automatski prenose na sekundarnu lokaciju, što rezultira u tome da su podaci na obe lokacije uvek identični i ažurni.

Sinhrona replikacija se najčešće koristi u sistemima za upravljanje bazama podataka i sistemima za upravljanje pohranom podataka koji zahtevaju visok nivo raspoloživosti podataka i minimalno vreme zastoja u slučaju neplaniranih događaja. Na primer, u slučaju da se dogodi kvar na primarnoj lokaciji, sinhrona replikacija omogućava da se sekundarna lokacija odmah aktivira i preuzme rad bez gubitka podataka.

Prednosti sinhronog replikacije su što omogućava visok nivo raspoloživosti podataka, minimizuje rizik od gubitka podataka, i smanjuje vreme neaktivnosti sistema u slučaju neplaniranih događaja. Međutim, sinhrona replikacija može imati uticaj na performanse sistema, jer svaka promena koja se desi na primarnoj lokaciji mora biti preneta i na sekundarnu lokaciju u realnom vremenu. Takođe, sinhrona replikacija je skuplja u odnosu na asinhronu replikaciju zbog veće potrebe za širokopojasnom mrežnom vezom i hardverskim resursima.

Comments

Popular posts from this blog

Squid proxy

squid cache

squid refresh_pattern