Continuous Data Protection

 Continuous Data Protection (CDP) je tehnologija zaštite podataka koja omogućava neprekidno snimanje i arhiviranje podataka u realnom vremenu. Umesto tradicionalnog periodičnog backup-a koji se obično izvodi jednom dnevno ili nedeljno, CDP konstantno snima promene podataka i omogućava obnovu podataka u bilo kom trenutku.

CDP tehnologija obično koristi specijalizovani softver ili hardver za praćenje i beleženje promena podataka na sistemu. Ove promene se zapisuju u CDP sistem, koji se može nalaziti na lokalnom serveru, u oblaku ili na nekom drugom mestu, u zavisnosti od potreba korisnika. CDP sistem omogućava vraćanje podataka u bilo kojem trenutku u prošlosti, što može biti od koristi u slučaju otkrivanja problema sa podacima.

Prednosti CDP-a su brza obnova podataka i mogućnost povratka podataka u bilo kojem trenutku u prošlosti. Ovo je korisno u situacijama kada je potrebno povratiti podatke na specifičnom trenutku, na primer, ako je došlo do greške u sistemu ili do hakerskog napada. Međutim, CDP tehnologija može biti skuplja u odnosu na tradicionalne metode backup-a zbog većeg broja arhiviranih podataka i potrebnog hardverskog i softverskog sistema za snimanje i praćenje promena podataka u realnom vremenu.

Comments

Popular posts from this blog

Squid proxy

squid cache

squid refresh_pattern