Repliciranje podataka

 Repliciranje podataka je proces stvaranja i održavanja identičnih kopija podataka na dva ili više različitih fizičkih lokacija. Ovaj proces se obično koristi za poboljšanje raspoloživosti podataka i smanjenje rizika od gubitka podataka u slučaju kvara sistema ili drugih neplaniranih događaja.


Postoje različite vrste replikacije podataka, uključujući:

  • Lokalna replikacija - replikacija podataka unutar istog data centra, što omogućava brz pristup podacima i smanjuje vreme oporavka u slučaju neplaniranih događaja.
  • Udvostručenje - replikacija podataka na drugi geografski udaljeni data centar, što omogućava visok nivo raspoloživosti podataka u slučaju prirodnih katastrofa, kvarova mreže i drugih sličnih događaja.
  • Repliciranje na nivou bloka - replikacija podataka na nivou bloka, što omogućava brzu sinhronizaciju podataka i smanjenje vremena oporavka.
  • Repliciranje na nivou datoteka - replikacija podataka na nivou datoteka, što omogućava fleksibilnost u izboru podataka koji će biti replikovani i manje opterećenje mreže.


Repliciranje podataka se često koristi u sistemima za upravljanje bazama podataka, kao i u sistemima za upravljanje pohranom podataka u oblaku. Međutim, važno je naglasiti da replikacija podataka nije zamena za backup, jer može doći do grešaka u replikaciji koje mogu uzrokovati gubitak podataka. Zato se preporučuje korišćenje replikacije podataka zajedno sa redovnim backup-om.

Comments

Popular posts from this blog

Squid proxy

squid cache

squid refresh_pattern